نمایش تکی

نقش برنامه غذایی درکنترل دیابت


 نقش برنامه غذایی درکنترل دیابت
این سوال برای بسیاری از مردم مطرح است که آیا رژیم حاوی کربوهیدرات زیاد مانند برنج برای سلامتی مفید است یا خیر؟
دیابت به بیماری اطلاق می شود که بدن انسولین کافی تولید نمی کند ویا قادر نیست از انسولین به درستی استفاده کند. انسولین باعث ورود قند خون به سلول ها شده تا به عنوان انرژی استفاده شود . مبتلایان به دیابت سطوح قند خون بالایی دارند. این امر باعث آسیب به بسیاری از ارگان ها در بدن می شود.
 سه اصل کلی برای کنترل دیابت مطرح می شود .
1- داشتن رژیم غذایی سالم
2- فعالیت بدنی منظم
3- مصرف دارو در صورت نیاز
رژیم غذایی سالم در کنترل قند خون بسیار مهم است . کربوهیدرات ها  منبع مهمی برای تامین انرژی بدن می باشند . کربوهیدرات ها در طیف وسیعی از غذاهای حاوی نشاسته و نیز سایر غذاها یافت می شوند .
کربوهیدرات ها توسط آنزیم های گوارشی به گلوکز تبدیل می شوند . انسولین باعث ورود گلوکز به داخل سلول ها شده و زمانی که این اتفاق رخ می دهد قند خون افت می کند .
توصیه می شود هر فرد در هر وعده غذایی 45 تا 60 گرم کربوهیدرات مصرف کند . این میزان بسته به جنس ، سن ، قند خون هدف متفاوت است .
نشاسته، شکر و فیبر سه نوع متفاوت از کربوهیدرات ها می باشند . نشاسته کربوهیدرات مرکب است که در غذاهای نشاسته ای مانند سیب زمینی و ذرت یافت می شود . فیبرها غیر قابل هضم بوده و در سبزیجات ، میوه ها و مغزها یافت می شوند . برخلاف سایر کربوهیدرات ها فیبرها قندخون را بالا نمی برند و باعث می شوند غذا به آرامی هضم شود . توصیه می شود در روز 20تا35گرم فیبر مصرف شود.
 شکر قابلیت جذب بسیار بالایی دارد و در مواردی مانند شیر و میوه ها بطور طبیعی یافت می شود .
کربوهیدرات  در مواد غیر نشاسته ای مانند خیار، فلفل و قارچ نیز یافت می شود . به دلیل این که این مواد آب زیادی دارند کربوهیدرات آنها پایین است به عنوان مثال نصف فنجان خیار تنها 2 گرم کربوهیدرات دارد . نوع و میزان کربوهیدرات مصرفی میزان قند پس از غذا را تحت تاثیر قرار می دهد . غذاهایی که به آرامی هضم می شوند مانند غذاهای غنی از فیبر باعث جلوگیری از افزایش زیاد قند خون پس از غذا می شوند .
دیابتی ها از مصرف مواد غذایی با نشاسته فراوان مانند غلات ، برنج سبزیجات نشاسته ای منع نمی شوند ولی توصیه می شود که این مواد را به اندازه مصرف کنند . یک سوم فنجان برنج حاوی 15 گرم کربوهیدرات می باشد توصیه می شود یک چهارم تا
یک سوم کربوهیدرات مصرفی در هر وعده از برنج باشد.
برنج سفید نسبت به برنج قهوه ای بیشتر فرآوری می شود و قند خون را سریع تر بالا می برد. در نتیجه توصیه می شود دیابتی ها برنج قهوه ای بیشتری استفاده کنند. برنج قهوه ای مدت زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد . به علت اینکه برنج کربوهیدرات زیادی دارد توصیه می شود برنج با مواد دیگر مخلوط شود .
 غذاهای غنی از فیبر برای سلامتی بسیار مفیدند .
 این غذاها به کنترل قند خون کمک می کنند . باعث سلامت روده می شوند و کلسترول را کاهش می دهند .
استفاده از غذاهایی که کربوهیدرات پایین و فیبر بالای دارند به دیابتی ها توصیه می شود .
 به عنوان مثال نصف فنجان برنج حاوی 22 گرم کربوهیدرات است در
مقابل نصف فنجان کدو حاوی تنها 8 گرم کربوهیدرات است .
بسیاری از غذاها می توانند به عنوان جایگزین برای برنج باشند به عنوان مثال قارچ ، گل کلم و بادمجان می توانند جایگزین مناسبی برای برنج باشند . 

روابط عمومی بنیادبین المللی پیشگیری و کنترل دیابت ایرانیان
پایان پیام
نه به دیابت می گویم
تندرستی می جویم !
به پویش نه به دیابت در تلگرام بنیاد دیابت بپیوندید:
اینجا کلیک فرمایید



                                            





بازگشت




           


  • دفتر مرکزی: مشهد- بلوار سجاد- مقابل خیابان میلاد- پلاک 56
  • صندوق پستی : 558-91865
  • کد پستی : 9186694748
  • تلفکس : 1-37650400-051
  • ایمیل : info@diabetf.com