نمایش تکی

توصیه های روزه داری به دیابتی ها

- تاریخ انتشار 11:03 1401/01/14  

توصیه های روزه داری به دیابتی ها
مجوز روزه گرفتن برای افراد دیابتی باید از طرف پزشک معالج صادر شود . افرادی که دچار عوارض دیابت نظیر مشکلات کلیوی شده اند باید از روزه گرفتن پرهیز کنند . برخی از افراد هم که دیابت خود را بدون دارو کنترل می کنند باید در نظر داشته باشند که گرسنه ماندن طولانی همیشه سبب کاهش قند خون نمی شود بلکه در مواقعی قند را نیز افزایش می دهد به این دلیل که در مواقع گرسنگی طولانی بدن از قند کبد استفاده می کند .
در چه ساعاتی از روز باید آزمایش قند خون انجام شود
اگر افراد دیابتی تمایل به گرفتن روزه دارند باید قند خون خود را کنترل کنند ، فردی که  می خواهد کنترل قند خون داشته باشد باید آزمایش همو گلوبین   A1C  را قبل از ماه رمضان انجام دهند . آزمایش همو گلوبین ، آزمایشی است که میانگین قند خون را در طی سه ماهه اخیر نشان می دهد ، این آزمایش عملکرد قند خون را به طور واقعی نشان می دهد.
قند خون متعادل زمانی است که وقتی فرد ناشتا است میزان  قند خون زیر 130 و در دو ساعت بعد از غذا باید میزان قند خون زیر 180 باشد .  اگر افراد میزان قندشان به زیر 60 میلی گرم می رسد باید از روزه گرفتن پرهیز کنند .بنابراین کنترل میزان قند خون قبل از ماه رمضان برای افراد دیابتی الزامی است بهترین زمان هایی که افراد باید در این ایام باید اقدام به اندازه گیری قند خون کنند ، دو ساعت قبل و دو ساعت بعداز افطار و در طی روز است 
رژیم غذایی مناسب برای افراد دیابتی در ماه رمضان                                        
بیماران دیابتی که روزه می گیرند توصیه می شود، پس از افطار کمی ورزش کنند. پیاده روی یکی از ساده ترین و تاثیر گذارترین ورزش ها است. توصیه می شود برای تنظیم برنامۀ غذایی سالم و منطبق با داروی مصرفی، قبل از شروع ماه مبارک رمضان حتما به کارشناس تغذیه مراجعه نمایید.
وعدۀ افطار
 بهتر است افطار را با مایعات گرم مثل شیر ولرم، چای کمرنگ و یا آب جوش شروع کنید. برای تامین قندخون مورد نیاز بدن خود از قندهای طبیعی مانند (۳-۱) عدد خرما استفاده نمایید، بدین صورت از زیادشدن ناگهانی قندخون خود پیشگیری کنید. از طرفی اشتها نیز کنترل خواهد شد.
  برای وعدۀ افطار از غذای سبک و کم حجم مانند نان و پنیر و سبزی، فرنی خانگی، شیربرنج استفاده کنید. برای تامین ویتامین و موادمعدنی مورد نیاز بدن خود و رفع تشنگی بهتر است از سوپ سبزیجات بدون چربی استفاده کنید.
بهتر است سبزیجات، بیشتر در افطار و میوه ها، بیشتر در سحرگاه میل شوند. غالب فیبر موجود در سبزیجات از نوع نامحلول بوده و سرعت دفع آب و موادغذایی موجود در دستگاه گوارش را افزایش می دهد. اما در مقابل فیبر غالب در میوه ها از نوع محلول است، که باعث کاهش سرعت حرکت آب و موادغذایی موجود در دستگاه گوارش می شود که نتیجۀ آن کاهش احساس تشنگی و گرسنگی در طول روز است.
وعدۀ سحری 
 به منظور کاهش احساس تشنگی در حین روزه داری، هنگام سحرگاه چند قطره آب لیموترش تازۀ حل شده در مقداری آب مصرف کنید. همچنین از میوه ها و سبزیجات غیرنشاسته ای به میزان کافی استفاده کنید. برای وعدۀ سحری از غذاهایی نظیرموارد زیر استفاده کنید:
*انواع حلیم (حاوی گندم، گوشت و شیر)
* انواع خورشت کم چرب
* درصورت تمایل به مصرف برنج ترجیحا مخلوط با حبوبات و سبزیجات
* درصورت تمایل به مصرف نان از نان های سبوس دار استفاده شود.
لازم به ذکر است، برای کنترل صحیح قند خون بیماران دیابتی، مقدار مجاز مصرف انواع مواد غذایی توصیه شده بایستی توسط کارشناس تغذیه برای بیمار دیابتی تعیین شود. 
توصیه های دارویی برای مبتلایان به دیابت در طول ماه مبارک رمضان 
- در بیمارانی  که ا      ز داروهای خوراکی برای کنترل قندخون        استفاده می کنند .
تحقیقات مختلف نشان داده است که با تغییرات صحیح در مقدار داروهای پائین آورنده قندخون میتوان خطر ابتلا به هیپوگلیسمی « افت قندخون » و هیپرگلیسمی « افزایش قندخون » را کاهش داد .
استفاده از داروهای خوراکی کوتاه اثر بیشتر از داروهای خوراکی طولانی الاثر توصیه می شود . با پزشک مشورت شود رژیم دارویی در ماه رمضان باید از نظر مقدار و زمان مصرف دارو تغییر کند و برای هر بیمار این تغییرات منحصر به فرد است و به شرایط شخصی و وضعیت پزشکی بیمار بستگی دارد.
باید توجه کرد که اثر بخشی برخی داروها ممکن است به دلیل تغییرات فیزیولوژیک بدن در ماه رمضان، دچار تغییر شود. به عنوان مثال سولفونیل اوره هایی مثل گلی بنکلامید - که یکی از عوارض جانبی اصلی آنها هایپوگلایسی است - ممکن است برخی بیماران دیابتی را با خطر بیشتری از احتمال وقوع افت قندخون مواجه کند. در چنین مواردی چنانچه بیمار از دوز یک بار در روز این دارو استفاده می کند، بهتر است قبل از افطار (تنظیم دوز بر اساس سطوح قندخون روزانه و ریسک بروز هایپوگلایسمی انجام می شود) استفاده شود.
چنانچه بیمار به صورت دو بار در روز از این دارو استفاده می کند، دوز صبح، نصف شده و هنگام سحر استفاده شود و دوز عصر نیز بدون تغییر هنگام افطار مصرف شود. در این موارد خصوصاً در افراد سالمند تغییر دارو به گلی کلازید می تواند خطر هایپوگلایسمی را کاهش دهد. در هر صورت آگاه ساختن بیمار از علائم هایپوگلایسمی و میزان قندخون هشدار دهنده که بیمار باید روزه خود را بشکند، ضروری است.
 در صورتیکه مصرف دارو را هنگام روزه داری فراموش کردید بهتر است آن روز را روزه نگیرید.




بازگشت




           


  • دفتر مرکزی: مشهد- بلوار سجاد- مقابل خیابان میلاد- پلاک 56
  • صندوق پستی : 558-91865
  • کد پستی : 9186694748
  • تلفکس : 1-37650400-051
  • ایمیل : info@diabetf.com